Nedreptate

La un moment dat am urmarit inceputul unui film frantuzesc care m-a marcat profund: o doamna casatorita, care avea un baietel de vreo 2 ani si o minunata relatie cu sotul ei, vrand sa plece dimineata spre serviciu, constata ca trenciul ii este patat si se intoarce sa il curete la chiuveta. In acest moment politia da buzna si o aresteaza pentru omor. Ceea ce curata ea era sangele victimei. Cu o seara inainte se certase cu sefa ei. Plecand spre casa, la intrarea in parcarea subterana s-a ciocnit de o persoana grabita care a imbratisat-o pentru a o putea ocoli. Cand sa urce in masina a observat extinctorul cazut pe jos in fata masinii si s-a dus sa il aseze langa perete, lucru observat de omul de serviciu.Extinctorul era arma crimei. Deci exista mobilul crimei- disputa cu sefa, acum victima- si dovezi incriminatoare- amprentele de pe extinctor, sangele de pe trenci, pe care incerca sa il ascunda! Doamna este condamnata la inchisoare si i se schimba cursul vietii, copilul creste doar cu tatal, nedorindu-si o relatie cu mama sa.
Am intalnit si persoane care sufera din cauza nedreptatii: persoane al caror copil sufera de o boala incurabila, persoane adulte care in ochii parintilor lor au fost mereu pe locul 2, orice ar fi facut si oricat s-ar fi straduit, fratele era mai bun, mai destept, mai frumos. Tot asa, am vazut cum femei care isi doresc un copil si nu il pot avea, se angajeaza intr-o lupta cu Universul pentru a-l obtine, si femei care isi abandoneaza copiii, la propriu sau la figurat, pentru ca nu si i-au dorit.
Explorand subiectul, am gasit in cartea „Cele cinci rani care ne impiedica sa fim noi insine” a lui Lise Bourbeau viziunea ei referitoare la Nedreptate, cu care rezonez si pe care vreau in continuare sa o impartasesc aici pentru cei sensibili la acest subiect.
O persoană care suferă de nedreptate este o persoană care nu se simte apreciată la justa ei valoare, care nu se simte respectată sau care nu crede că primeste ceea ce merită.
Reacţia in faţa nedreptăţii constă in blocarea sentimentelor, crezand că astfel evită rana.
Masca pe care si-o creează copilul pentru a se proteja in acest caz este RIGIDITATEA. Chiar dacă cineva isi blochează sentimentele,acest lucru nu inseamnă că acea persoană nu mai simte nimic. Din contră, persoanele rigide sunt foarte sensibile, dar isi dezvoltă capacitatea de a nu simţi acea sensibilitate si de a nu o arăta celorlalţi.
Rigidul este cel care are tendinţa de a-si incrucisa braţele. Astfel isi blochează regiunea plexului solar, pentru a nu simţi. O altă modalitate de a nu simţi este aceea de a se imbrăca in negru.
Rigidul caută dreptatea si justeţea cu orice preţ. Devenind un perfecţionist va incerca să fie mereu corect.
Cel care suferă de nedreptate este mai inclinat să simtă invidie pentru cei care au mai mult decat el si care, in opinia lui, nu merită.
Rigidul este cel căruia ii este cel mai teamă de a se ingrăsa. Va face totul pentru a nu se ingrăsa.
Incă din copilărie, rigidul isi dă seama că este apreciat mai mult pentru ceea ce face decat pentru ceea ce este.
Rigidul isi permite foarte rar să se destindă fără a se simţi vinovat.
De exemplu, se justifică după ce se distrează sau se odihneste, spunand că a meritat acest lucru după cat a muncit. In plus, rigidul se simte foarte vinovat dacă el nu face nimic in
timp ce altcineva lucrează.
Rigidul este cel mai predispus să sufere de epuizare fizică, de burn-out.
Un proces de acceptare nu este neapărat realizat dacă incercăm să ne convingem la nivel mental că merităm ceva anume. In acestă situaţie ceea ce lipseste este capacitatea de a simţi că merităm acel lucru.
Emoţia cea mai frecventă trăită de către rigid este furia, mai ales impotriva lui.
Prima etapă în vindecarea unei răni constă în a o recunoaste si a o ACCEPTA, fără a fi însă de acord cu faptul că este normal să existe în noi.
Ne împiedicăm să fim noi însine deoarece nu ne iubim destul de mult.
Rănile nu vor putea fi vindecate decât după o iertare autentică faţă de noi însine si faţă de părinţii nostri.
Iertarea este un proces si se lucreaza cu terapeutul in cabinet.
Rana de NEDREPTATE este pe cale de a se vindeca, cand vă veţi permite să fiţi mai puţin perfecţionisti, să faceţi greseli fără să fiţi furiosi sau critici. Vă veţi acorda dreptul de a vă arăta sensibilitatea, de a plange in faţa celorlalţi fără să vă pierdeţi controlul si fără să vă fie teamă de judecata celorlalţi.

Reclame

Un gând despre “Nedreptate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s