Depresia in cuplu

Cand un membru dintr-un cuplu dezvolta depresie, aceasta are un efect profund asupra relatiei, membrii cuplului putand dezvolta tipare de interactiune si sisteme de credinte care mentin depresia.
Probabilitatea unei depresii majore de-a lungul vietii este de 10-25% pentru femei si 5-12% pentru barbati (Asociatia Americana de Psihiatrie, 2000). Pana la 15% din cei cu depresie majora se sinucid.
Durata medie a unui episod depresiv este de 9 luni, iar jumatate din persoanele deprimate dezvolta mai mult de un singur episod.
Depresia majora este o boala episodica recurenta care implica :
– dispozitie proasta
– atentie selectiva la trasaturile negative ale mediului
– un sistem pesimist de credinte
– tipare comportamentale autodistructive, in special in cadrul relatiilor intime
– tulburare de somn si apetit
Pierderea este adesea tema centrala conectata cu aceste simptome clinice – pierderea unei relatii importante, a sanatatii sau a statutului, prin somaj.
In cadrul casatoriilor in care un partener este deprimat, cuplul se poate angaja in tipare comportamentale distructive cu roluri definite rigid, care mentin depresia. In unele cazuri, aceste tipare comportamentale induc depresie si alte dispozitii negative partenerului initial non-simptomatic.
Intr-un tipar comportamental care mentine problema, partenerul deprimat se poarta din ce in ce mai neajutorat, iar ca raspuns partenerul sau se angajeaza in tot mai multa ingrijire, astfel incat intreaga relatie se defineste in termenii acestor doua pozitii complementare rigide. Partenerul deprimat ofera si primeste putin sprijin si implinire sexuala in cadrul casatoriei, de aceea partenerul non-simptomatic sufera o pierdere majora a sprijinului. Partenerul deprimat este mai putin capabil sa se angajeze in rezolvarea problemelor, lucru frustrant pentru celalalt, care le va lasa nerezolvate sau le va rezolva nesatisfacator. Partenerul deprimat cauta continuu reasigurari si confirmari ale viziunilor negative despre sine, un set de pretentii conflictuale care sunt iritante pentru celalalt si pot duce la distantare.
Dezvoltarea acestor tipare comportamentale complementare compromit in mare masura capacitatea cuplului de a-si implini unul altuia nevoia de intimitate si autonomie.
Persoanele deprimate cred ca nu isi pot schimba situatia pentru ca sunt lipsite de putere intrinsec.
In mod curent, nici unul dinrtre parteneri nu considera adecvat sa-si exprime furia. Cu toate acestea, periodic fiecare dintre ei poate deveni atat de frustrat incat sa-si exprime furia intensa asupra partenerului.
Tratamentul este centrat pe ajutorarea cuplului sa provoace credintele depresive si sa dezvolte noi tipare comportamentale: sa faca mai multe lucruri placute impreuna, sa isi vorbeasca clar,sa rezolve problemele impreuna sistematic. Fiecare cuplu care lupta impotriva depresiei este o echipa care lupta impotriva unui dusman comun.
In cadrul sedintelor partenerii pot fi invitati sa faca schimb de roluri pentru a intelege impactul depresiei asupra partenerului.
Partenerul non-simptomatic poate avea nevoie de ajutor pentru a-si aminti cat de buna era pe vremuri relatia lor, cat de mult au pierdut si cat de profund ii raneste asta.
Tiparul rigid de interactiune poate fi intrerupt instruind partenerul non-simptomatic sa deschida calea pentru recuperarea partenerului sau depresiv prin a nu-l mai ajuta pe acesta.
Complimentele si declaratiile de afectiune: partenerul non-simptomatic este instruit sa refuze reasigurarea sau comentariile evaluative la adresa declaratiilor auto-critice, de vreme ce orice raspuns la o asemenea cerere va fi considerat nesincer si superior. In schimb, isi poate complimenta partenerul pentru ca a facut ceva bine si poate conecta aceste complimente la declaratii de afectiune.
Scrierea cererilor pozitive pentru viitor: fiecare partener noteaza intr-o agenda toate comportamentele celuilalt care nu i-au facut placere si le formuleaza in termeni de „cum ar vrea sa fie”pentru viitor, apoi i le comunica.
Planificarea unor evenimente regulate care sa le faca placere amandurora ( de ex. un film si o plimbare in parc saptamanal).
Provocarea credintelor negative ale persoanei deprimate si inlocuirea lor treptata cu constructe pozitive: persoana deprimata isi inlocuieste un gand negativ cu unul pozitiv, apoi cauta probe care sa-i sustina noua credinta si se autorecompenseaza pentru reusita.
O terapie de cuplu eficienta incurajeaza partenerii sa-si renegocieze rolurile in relatie si asta poate conduce la o distributie mai echitabila a puterii in cadrul relatiei.

FAMILY THERAPY, ALAN CARR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s