Jocuri de comunicare in familie

Pentru ca parintii isi doresc sa petreaca „un timp de calitate” cu copiii lor si in egala masura acestia sa fie inteligenti emotional, va propun unul din jocurile de comunicare ale Virginiei Satir, una dintre pionierele terapiei de familie.
Pentru inceput formati o triada- mama, tatal si primul copil, ceilalti membri din familie urmaresc ca specatori si ofera feed-back la final. Copiii se pot implica activ daca au minim 3 ani. Daca aveti un echipament de inregistrare audio-video, folositi-l.
Actorii isi aleg nume si prenume de scena, pe care le anunta celorlalti.
Fiecare alege un mod de comunicare:
-impaciuitor – cuvintele exprima acord, corpul este linistit
-acuzator- cuvintele exprima dezacord, corpul acuza, pozitia este de sef
-evaluator- cuvinte extrem de rationale, corp echilibrat, exprima liniste,relaxare
-confuz- cuvinte lipsite de relevanta, fara inteles sau legatura cu ce se discuta,
corp crispat
Modurile de comunicare nu trebuie sa fie neaparat diferite, fiecare isi alege ce doreste pentru sine, apoi le comunica si celorlalti alegerea.
Setati alarma unui ceas sa sune peste 5 minute, cand va veti intrerupe chiar daca sunteti in mijlocul unei propozitii.
Incepeti prin a lua pozitia fizica adecvata tipului de comunicare ales. Pastrati-va pozitiile timp de un minut. In timp ce faceti asta,fiti constient de ceea ce simtiti despre voi insiva si despre ceilalti. Apoi incepeti conversatia. Daca in familia voastra exista in prezent un conflict care mocneste, folositi-l in exercitiu. Daca nu, planuiti ceva impreuna: o zi de duminica, o excursie, o intalnire cu prietenii. In timpul jocului, nu va temeti sa exagerati modul in care comunicati.
Cand suna alarma,relaxati-va, inchideti ochii, deveniti constienti de respiratie, de ganduri, sentimente, ce simtiti la nivelul corpului, ce simtiti in legatura cu ceilalti parteneri de joc. Incercati sa va imaginati cum ar fi daca in familia voastra s-ar trai asa tot timpul. Apoi iesiti din pielea personajului, spunandu-va numele real . Deschideti ochii incet si schimbati-va locul in incapere.
Acum povestiti celorlalti ce experiente ati trait. Ce gandeati si ce simteati, ce parti din trecut si prezent au iesit la iveala. Spuneti ce ati simtit fata de ceilalti membri ai grupului in timp ce interpretati rolul.
Incercati din nou, cu o serie diferita de pozitii de comunicare. Puteti, de asemenea, sa schimbati rolurile intre voi. De exemplu, barbatul care a jucat rolul tatalui, poate acum juca rolul fiului sau al fiicei.
La sfarsitul fiecarui joc, acordati-va destul timp pentru a le povesti partenerilor experienta pe care ati trait-o.
Jocurile va pot aminti de cum era viata voastra in familia de origine sau va pot provoca durere. Orice descoperire faceti, folositi-o drept punct de pornire intr-o alta etapa de dezvoltare si nu ca pe o nuia cu care sa va biciuiti.
Sper ca veti fi curiosi sa aplicati acest exercitiu. Va doresc sa descoperiti noi valente ale voastre, ale relatiilor voastre si noi moduri de comunicare.Daca vi se intampla sa aveti o experienta aparte si doriti sa mi-o impartasiti, va incurajez sa o faceti.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s