Ce inseamna inteligenta financiara

Robert T.Kiyosaki a scris mai multe carti pe tema inteligentei financiare, carti devenite best-seller-uri. El insusi antreprenor, investitor si educator, a devenit milionar pentru ca si-a propus asta inca de copil.

Mie mi-au placut ideile expuse in cartea „Copil Bogat Copil Istet „, o carte care ii invata pe parinti cum sa-si educe financiar copiii, plecand de la premisa ca asa ceva- bogatia sau saracia- se invata acasa si nu la scoala.

Definitie: „Inteligenta financiara nu se refera la cati bani faci, ci la cati bani pastrezi si cat de bine lucreaza banii acestia pentru tine”.

Lectia de echilibru: „Oamenii progreseaza facand intai o greseala la dreapta, apoi una la stanga. Cei ce cred ca trebuie sa aiba intotdeauna dreptate sunt oamenii care au doar piciorul drept. Ei cred ca progreseaza, dar de obicei merg in cerc”.

In loc de proverb: „Cu cat ai mai mult nevoie de bani, cu atat ai mai putina putere asupra lor”.

Sub egida „a te descurca la scoala nu garanteaza a te descurca si in viata „: „Este usor sa stai intre zidurile educatiei daca simti nevoia ca zidurile educatiei sa te protejeze de lumea reala”, sau „Bancherul nu iti cere niciodata foaia matricola”.

Statistica: un raport al Departamentului American al Sanatatii, Educatiei si Bunastarii arata ca din 100 de persoane observate, la varsta de 65 de ani una este bogata, 4 au o situatie buna, 5 lucreaza inca, 56 depind de sprijinul statului sau al familiei, iar restul sunt deja decedate.

Viziune: „Una dintre datoriile cele mai importante ale unui parinte este de a observa, calauzi si ocroti perceptia de sine a copilului”.

Notiuni concrete: diferenta dintre active si pasive: Activele iti aduc bani in buzunar, iar pasivele iti scot bani din buzunar. „Cred ca unul dintre motivele pentru care numai un om dintr-o suta este bogat la varsta de 65 de ani este acela ca majoritatea oamenilor nu cunosc deosebirea dintre un activ si un pasiv. Lumea munceste din greu pentru siguranta locului de munca si strange pasive pe care le crede active. Oamenii cred si astazi ca locuinta lor este un activ.”

Lectie predata acasa: „Cele mai frecvente certuri in familie se produc din cauza banilor. Copiii invata sa asocieze teama si supararea cu banii”.

In aceasta carte autorul mai explica de ce pierd cei ce economisesc- fara a fi cu totul impotriva notiunii de economisire, crede ca o suma pentru a supravietui un an este suficienta, iar restul ar trebui investit. Urmatorul capitol  face o diferenta si mai detaliata intre „o datorie buna si una rea”. „Saracii au tendinta sa creada ca bancile sunt rele si trebuie evitate; clasa de mijloc gaseste ca anumite servicii ale bancilor sunt bune, in timp ce altele, rele; iar mentorul meu m-a invatat sa vad binele si raul in orice, astfel incat mi-a amplificat capacitatea de a face distinctii mai fine si ridicandu-mi nivelul inteligentei financiare”.

Pentru ca autorul nu a excelat in scoala , o parte a cartii este dedicata „geniului”care se gaseste in fiecare copil, mai bun sau mai slab la invatatura. El sfatuieste parintii sa descopere ce tip de geniu are copilul lor, pentru a putea fi stimulat.

Tipuri de geniu:

1.Lingvistico-verbal – capacitatea unei persooane de a citi si scrie cuvinte, masurat prin IQ

2.Numeric- de ex. matematicienii, fizicienii

3.Spatial- persoane cu spirit creativ, artisti, designeri

4.Fizic- sportivi si dansatori

5.Intrapersonal- inteligenta afectiva

6. Interpersonal- cei ce pot comunica usor cu altii

7.Ambiental- o buna comunicare cu elementele naturii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s