Cancerul de san- o perspectiva mai larga

Am urmarit de curand  un eveniment bine organizat in care mai multe vedete/ persoane publice autohtone, precum Camelia Sucu, Mihaela Geoana, Andreea Esca spuneau ca e timpul pentru preventie. In cadrul acestei campanii pentru preventia cancerului la san, copiii fusesera instruiti sa isi trimita mamele la doctor.

Realitatea.net posteaza:

Ambasadorul Fundaţiei Renaşterea, Andreea Esca, a declarat, în deschiderea evenimentului ”Iluminare în roz – simbol al luptei împotriva cancerului de sân”, că deşi vremea a fost neprietenoasă, ziua de 1 octombrie trebuie să fie ziua în care Fundaţia transmite tuturor femeilor că sănătatea este foarte importantă, iar primul lucru pentru a fi sănătoase este prevenţia.

Printre invitatele evenimentului au fost Laura Cosoi şi mama sa, Ligia Grozdan, care au împărtăşit celor prezenţi gândurile lor legate de momentele în care au aflat diagnosticul cancer de sân.

995181_667733896592721_1436265827_n

”A fost o lecţie de viaţă pe care mi-am însuşit-o foarte bine, am înţeles că se putea întâmpla oricui, că e foarte important controlul medical periodic pentru a preveni astfel de situaţii. Eu am avut şansa să am alături nu doar familia – cele două fiice şi soţul – ci şi un colectiv de medici foarte buni, care m-au ajutat să mă vindec, iar acum înţeleg mai bine cât de importantă e sănătatea, că nu trebuie să ne facem griji pentru lucruri mărunte din viaţa noastră, ci doar pentru sănătate”, a declarat pentru AGERPRES Ligia Grozdan.

Evident, este un subiect de larg interes, atat prin numarul mare de persoane afectate, cat si prin gravitatea bolii.Si, in mod sigur, aforismul „e mai bine sa previi decat sa tratezi” se aplica si in acest caz.

Ce spune stiinta despre asta:

In anul 2000 s-au evaluat primele rezultate ale unui studiu clinic controlat, desfasurat pe o perioada de 11 ani, pe un numar de 266.064 paciente. Acestea  au fost distribuite la intamplare in doua grupuri: unul care era invatat sa faca autoexaminarea sanilor si grupul de control, fara nici o procedura. Link la un articol in engleza despre acest subiect: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16117898

S-a observat ca mortalitatea prin cancerul de san a fost identica in cele doua grupuri ! In plus, in grupul care practica autoexaminarea sanilor au crescut costurile medicale prin faptul ca s-au efectuat mai multe mamografii si biopsii si s-au identificat mai multe tumori benigne.

Autorii studiului (Thomas si colab)  au sugerat ca atunci cand se recomanda aceasta tehnica  pacientii trebuie informati ca eficienta acesteia nu este demonstrata stiintific  si ca ea poate duce la un numar mai mare de biopsii  (si stres asociat acestora !), fara ca aceasta sa scada mortalitatea prin cancer de san.

(Daniel David, Castele de Nisip)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s