Transmitere transgenerationala

Unele obiceiuri se transmit din generatie in generatie fara a fi chestionate daca mai sunt valabile sau nu. Am doua povesti ilustrative ca sa intelegeti derspre ce vorbesc.

Alcoolul si antibioticele.

antibioticealcool

Majoritatea oamenilor in ziua de astazi evita consumul de alcool in timpul tratamentului  cu  antibiotice .

Ce  efect are alcoolul asupra antibioticelor?

De obicei nici unul.

Ideea ca alcoolol „anihileaza efectele antibioticelor” a fost lansata in clinicile de boli venerice infiintate dupa cel de-al  doilea razboi mondial. Penicilina, identificata de Alexander Fleming in 1928, s-a dovedit  deosebit de eficienta in vindecarea infectiilor  cu transmitere sexuala si era prescrisa pacientilor cu indicatia stricta de a nu bea deloc alcool pe durata tratamentului. Motivul era mai degraba psihologic decat farmaceutic. Oamenii beti sunt mai predispusi la contacte sexuale intamplatoare. Speriindu-si pacientii si convingandu-i astfel sa nu bea, personalul medical oferea medicamentului sansa de a-si face efectul inainte ca boala sa poata fi transmisa mai departe.

Este adevarat ca nu este o idee buna sa beti cantitati mari de alcool cand luati antibiotice, fiindca alcoolul concureaza cu medicamentele pentru „timpul de procesare in ficat”, ceea ce inseamna ca acestea din urma isi vor face efectul mai lent. Dar in cele din urma si-l vor face.

Dintre cele peste o suta de tipuri de antibiotice disponibile pe piata, numai la cinci se precizeaza ca au efecte secundare grave daca pe durata administrarii lor se bea alcool. Iar dintre ele, singurul prescris in mod curent este metronidazolul, folosit in cazul anumitor infectii stomatologice  si ginecologice, dar si pentru tratarea unei infectii bacteriene contractate in mediul spitalicesc, cea cu Clostridium Difficile. Medicamentul impiedica organismul sa descompuna  alcoolul in mod adecvat , ceea ce duce la acumularea in sange a unui compus chimic toxic, acetaldehida-o „ruda” apropiata a formaldehidei, cunoscuta mai bine  ca lichid de imbalsamare. Efectele sunt similare cu cele ale unei mahmureli  foarte urate: voma, ritm cardiac accelerat si dureri de cap severe. (A doua carte a ignorantei- John Lloyd si John Mitchinson).

Copanele de pui

Intr-o seara sotul isi intreaba sotia care pregatea cina: „Draga mea, de ce tai copanele in doua jumatati?”. Aceasta ii raspunde : „Nu stiu, asa am vazut ca facea mama”.

„Pai hai sa o sunam sa o intrebam!”„Mama, de ce taiai in doua copanele de pui cand le puneai la prajit in tigaie?”

dsc01913

„ Nu stiu, asa am vazut ca facea mama!”

Atunci sotia isi suna bunica si o intreaba . Aceasta isi aminteste ca facea acel lucru pentru ca „Aveam  o tigaie mica in care nu incapeau intregi!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s