Cuplul sanatos- metafora terenului de tenis

Metafora terenului de tenis e ideala pentru intelegerea problemelor cuplului. Ea a fost creata de Valerie Scala, psiholog, care o foloseste in cabinetul ei din Guadalupe.

Intr-o relatie armonioasa si echilibrata , fiecare joaca folosind intreaga sa jumatate de teren, asta insemnand terenul propriu-zis pana la fileu, fara a depasi fileul. Ai grija de jumatatea ta de teren, il cureti de ierburi, il maturi, te ocupi de echipament si cazi la o intelegere in privinta regulilor jocului, caci intr-un joc amical nu exista arbitru.

teren tenis

 

Reguli de joc generale

  1. Ne folosim in intregime jumatatea noastra de teren, la fileu este contopirea cu celalalt, pe terenul propriu-zis te ocupi de tine, activitati cu sau fara celalalt, dar in care relatia cu celalalt nu e cel mai important lucru.
  2. Te afli tot in relatia de cuplu atunci cand tu esti la fileu, iar celalat e in terenul sau, nu suntem in nici un caz obligati sa jucam in oglinda, in raport cu fileul. Dimpotriva: unul poate fi la fileu, adica intors catre partener, implicat in relatia de cuplu, moment in care celalalt se poate afla in plin teren propriu- in timpul sau liber sau la serviciu. ! Atentie la asteptari sau la false credinte!
  3. Intretinerea spatiului de joc: ai grija de relatie, de legatura cu celalalt, de responsabilitatile care iti revin; ai grija de tine la nivel fizic, psihologic, emotional si spiritual.
  4. Nu ocoli fileul, nu intra in jumatatea de teren a partenerului. Evita sa te concentrezi pe buruienile crescute in terenul celuilalt. Daca acestea te impiedica sa joci, spui, comunici, dar nu treci de partea cealalta sa smulgi iarba. Nu te amesteci in felul in care partenerul intelege sa aiba grija de terenul lui. Daca l-ai ales ca partener de joc, atunci il accepti intru totul asa cum este.
  5. Regulile joocului se stabilesc de comun acord.

 

Riscurile ofsaidurilor aferente

 

  1. Daca te limitezi doar la o parte din terenul tau de joc:

-cand joci prea mult la fileu apar crampele, iar jocul se transforma in ping-pong

-cand nu joci decat in propriul teren, jocul devine monoton, plicticos si astfel obosesti

2. Daca nu iti intretii terenul de joc, acesta devine impracticabil.

3. Daca cei doi parteneri se gasesc in aceeasi jumatate de teren, nu mai e un joc de tenis. Devii fie arbitru, fie baiat de mingi, fie ingrijitor, dar nu mai esti partener de joc.

4.Daca nu mai sunt reguli, risti sa ai parte de neintelegeri, insatisfactii, frustrare.

          

             Pauza sau final

1.Pe timp de criza, poti folosi iesirea de urgenta ca sa faci un break.

2.Ia-ti un ragaz in care sa te gandesti bine daca vrei sa continui jocul cu acelasi partener, daca-ti mai convin regulile stabilite la inceput, daca terenul de joc nu are cumva nevoie sa fie reconditionat.

3.Despartirea e definitiva cand jocul e abandonat, iar celalalt e nevoit sa-si gaseasca un nou partener.

 

2 gânduri despre “Cuplul sanatos- metafora terenului de tenis

  1. Buna ziua…cred ca un cuplu trebuie comparat cu un joc de tenis la dublu. Intr-un cuplu suntem coechipieri, in nici un caz, adversari. Cred ca este cel mai rau lucru atunci cand doi parteneri intra in competitie. Cand este vorba de un joc de tenis la dublu, fiecare are racheta lui, fiecare apera partea lui din teren,exista reguli, aduc un aport jocului…rezultate…Atunci cand unul dintre coechipieri este obosit, celalalt il poate sustine si ajuta echipa sa mearga mai departe…Impreuna se bucura de victorie…nu fiecare in mod individual…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s