Eu am fost mereu prima (competitie intre frati)

Mi se tot repeta ca sunt curajoasa sa am al doilea copil, desi eu nu am avut curajul sa intreb la ce se refera aceasta afirmatie. Imi era teama sa nu inceapa o avalansa de avertismente vis-a-vis de gelozia primului nascut la nasterea celui de-al doilea.

Psihanalistii ( si nu numai)  considera ca intaiul nascut  va fi gelos o viata intreaga din cauza ca a avut ceva ce apoi a pierdut, statutul de copil unic.

Primul nascut poate alege sa isi manifeste gelozia (despre care vorbim intre 18 luni si 5 ani diferenta intre copii) fie printr-o regresie, printr-o identificare cu sugarul – udatul patului, suptul degetului- , fie printr-o maturizare accelerata si identificare cu parintii, sa nu fie confundat cu cel mic.

www.oclipa.ro-73

Avem, din fericire, suficiente reguli de „buna purtare”pentru a diminua aceasta gelozie nedorita:

1.Vorbeste-i copilului de schimbarile care vor aparea in familie odata cu sosirea noului membru, fara exagerari : trebuie sa inteleaga cum atentia se va distribui  fara mari beneficii pentru el, nu va avea de la  inceput un partener de joaca.

2.Pune in valoare statutul de frate mai mare prin analogii cu personaje din povesti.

3.Implica-l in activitatile de ingrijire a bebelusului, fara a-l impovara cu activitati disproportionate varstei lui.

4.Nu face comparatie intre ei.

5.Provoaca-l sa vorbeasca deschis despre ceea ce simte si valideaza-i sentimentele, fara sa ii spui ce „ar trebui”sa simta ( „trebuie sa iti iubesti fratele!”).

6.Este de preferat ca venirea pe lume a celui mic sa nu coincida cu iesirea din casa a celui mare (gradinita, scoala, vacante prelungite la bunici).

7.Priviti fotografii si povestiti cum era pe vremea cand el insusi era bebelus.

8.Posibila agresivitate fata de cel mic ( „o sa ii pun perna pe fata”,” il arunc pe geam”,” hai sa il ducem inapoi la maternitate”) este un strigat de reasigurare a iubirii tale fata de el, deci poarta-te ca atare: daca il certi intri intr-un cerc vicios.

9.Evita persoanele din anturaj pe care le stii lipsite de tact si delicatete, cele care ar putea avea replici de genul : „Acum ai un frate, parintii nu te vor mai iubi doar pe tine”.

Pe parcursul dezvoltarii lor, fratii pot fi in competitie, chiar daca parintii nu incurajeaza acest comportament. Tiparul este ca primul nascut sa copieze intocmai programele parintilor, cel de-al doilea sa fie cel revoltat, care face pe dos, intelegand ca nu il poate ajunge pe primul din urma, iar al treilea este confuz.

Mica drama pe care o simte copilul la venirea pe lume a bebelusului face parte din povestea lui de viata, iar o anxietate scazuta a parintilor  il va ajuta sa gaseasca mecanisme de integrare si depasire a conflictului interior.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s