Reteta dezvoltarii cognitive a copiilor

Un studiu din 1967, al lui Baumrind si Black, imparte parintii in 4 categorii, in functie de control si responsivitate: parinti autoritari caracterizati de fermitate, parinti autoritari care solicita supunere neconditionata, parinti permisivi si parinti indiferenti.

Parintii autoritari caracterizati de fermitate  sunt cei care dezvolta la copiii lor bune competente cognitive. Ei fixeaza expectante inalte copiilor, insa intaresc comportamentele pozitive si penalizeaza lipsa de obedienta. Acestia dezvolta nevoia de a raspunde cerintelor parintilor, sunt preponderent intr-o dispozitie pozitiva, sunt increzatori in fortele proprii si dau dovada de aotocontrol.

,  823930,1329687175,4

Parintii autoritari care solicita supunere neconditionata recurg la pedeapsa si masuri in forta pentru a infrange vointa copilului. Copiii par sa fie anxiosi si nesiguri cand interactioneaza cu grupul de varsta si arata o tendinta de a reactiona ostil cand sunt frustrati.

Parintii permisivi permit copiilor sa-si urmeze aproape toate deciziile proprii. Acesti copii merg la culcare atunci cand doresc, urmaresc programele de televiziune fara limite precise, nu sunt obligati sa invete bunele maniere sau sa fie responsabili pentru unele sarcini casnice. Comportamentul acestor copii este refractar si exploziv cand sunt solicitati pentru o sarcina ce intra in conflict cu dorintele lor curente. Ei arata imaturitate, un interes scazut pentru activitatile scolare, dependenta fata de parinti.

Parintii indiferenti, slab atasati de rolul lor parental, pot raspunde cerintelor imediate ale copiilor pentru hrana si obiecte usor accesibile, dar nu se implica in eforturi pe termen lung.In extrema, acest comportament parental poate ajunge la parametri neglijarii, putand conduce la tulburari in foarte multe aspecte ale dezvoltarii.

Cercetarile lui Baumrind arata ca pedeapsa este eficienta si nu creeaza o ruptura in legaturile de atasament intre parinti si copii, ci aceasta este o corectie justificata aplicata de un parinte iubitor. Dragostea neconditionata este posibil sa conduca spre o dezvoltare a unui comportament egoist si neplacut.

(Gratiela Sion- Psihologia Dezvoltarii)

Reclame

5 gânduri despre “Reteta dezvoltarii cognitive a copiilor

  • Imi place de Alfie Kohn. Ii invata pe parinti sa fie atenti la nevoile copiilor si sa ii trateze cu respect.Practic si eu asta cu fiica-mea si ma enervez pe ceilalti adulti cand nu o asculta. Doar ca nu 100% din timp este un ingeras cu care poti comunica. Uneori simt nevoia sa fiu ferma- atunci cand ea vrea sa faca regula. Am convingerea profunda ca au nevoie de fermitate copiii, de limite intre care sa se desfasoare si sa se simta securizati, asa cum un bebelus are nevoie de perne in jurul lui, caci lumea e prea mare, prea brusc.

   • Citind aticolul tau, mai devreme, mi-am dat seama ca nu stiu ce fundament stiintific au teoriile lui Alfie Kohn, care nu pare sa fi facut vreun studiu stiintific sau sa aiba mare experienta in educatie. Nici macar psiholog de formatie nu este. Am cerut lamuriri pe FB (am multi prieteni fani de-ai lui) si de atunci o tot tinem intr-o controversa. Dar tot nu am aflat despre baza stiintifica respectiva, ai vreo idee?

   • Si-a formulat teoria pornind de la studiile altora, unul din ele este al lui Wendy Grolnick din anii 80 referitor la modul cum afecteaza controlul exercitat de parinti abilitatile copiilor.
    Am mai fost intrebata in legatura cu Alfie Kohn, spune-mi care sunt punctual contoversele si raspund pe larg, eventual intr-un articol.

 1. Am cautat pe internet sursele stiintifice ale teoriilor lui Kohn. Am gasit doar ca ar fi facut o sinteza a concluziilor unor studii, si nu ca ar fi realizat si studii proprii. Mai mult, respectivele studii ar fi sociale si nu stiintifice (deci mai putin fiabile). Nici pregatire academica in domeniu nu pare sa aiba domnul.
  Deci as fi interesata sa aflu daca ma insel atunci cand cred ca e un eseist, mai degraba decat un om de stiinta. Pe FB am divagat referitor la teoriile lui si nu am aflat nici un raspuns la intrebarea mea concreta:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s