Reguli de a-ti lauda copilul ca sa-i fii de folos

Miercuri, 4 martie 2015 a avut loc la Institutul Cervantes o conferinta cu titlul ” Impactul laudelor si stima de sine la copii”. Patru vorbitori s-au straduit sa inghesuie in 2 ore subiecte pentru 3 zile si 3 nopti: adaptarea copilului la gradinita, stima de sine, laude, programul Sleep Talk- un program prin care il asiguri pe copil de dragostea ta neconditionata in timpul somnului-, tipuri de atasament.

Din discursul cald al Angelei Nutu am extras pentru voi regulile de lauda a copilului, astfel incat sa-i fie de folos.

1.Lauda efortul depus si nu nivelul de inteligenta sau alta calitate imuabila. Copiii laudati pentru inteligenta isi asuma aproape intotdeauna sarcini despre care stiu sigur ca le pot duce la indeplinire si nu incerca  sa isi depaseasca posibilitatile din momentul respectiv de teama esecului. Daca cumva vor demonstra ca nu sunt chiar atat de inteligenti si nu vor mai primi laudele, vor dezamagi? In schimb, copiii laudati pentru efort se vor stradui sa-si depaseasca conditia.

2.Aprecierea trebuie sa fie specifica si la obiect, descriptiva: mi-a placut astazi ca l-ai lasat si pe baiatul din parc sa se dea in leagan, chiar daca tu ai mai fi vrut sa te dai.Regula asta este valabila si daca vrei sa spui ceva ce nu ti-a placut.

3. Lauda faptele imediat ce s-au petrecut, cat sunt inca proaspete in mintea copilului. Va retine mai bine care sunt comportamentele dezirabile atunci cand nu intervin factori de distorsiune.

4. Vorbeste cu verbe referindu-te la actiuni in loc de substantive. Mi-a placut ca ai impartit bomboanele cu colegii tai in loc de mi-a placut ca ai fost darnic. Actiunea este supusa schimbarii, deci sub controlul copilului, substantivul este ceva fix, acea eticheta de care ne tot ferim.

5.Fii sincer cand acorzi o lauda, nu o face ca pe o strategie de a obtine ceva. Copilul are senzori care ii spun daca esti fals si isi pierde increderea in tine.

6.Evita lauda exagerata, nejustificata, pentru lucruri foarte simple: nu il lauda ca a tras o linie dreapta cand el deja deseneaza case si oameni. Tulburi etalonul si il faci sa fie confuz.

7.Daca vrei sa folosesti comparatia ca sa fii mai elocvent, compara-l cu el insusi in alta situatie: azi ai fost chiar mai bun decat ieri. Nu il compara cu Gigel, care e mai bun, mai frumos, mai hazos decat el. Ai vazut Gigel ce cuminte sta? Tu de ce nu poti sta asa? Pai nu ma intereseaza cum sta Gigel, sa-l ia naiba, eu m-am plictisit, de-aia nu stau cuminte, mai fii si tu atent la nevoile mele! Prin comparatie cu altul ii transmiti copilului ca il iubesti conditionat ( l-ai cam schimba cu Gigel) si-l mai determini sa-l si urasca pe bietul Gigel.

8.Copiii care cer singuri sa fie laudati la tot pasul: mama, nu-i asa ca e frumos ce am facut? de 5 ori pe ora nu au suficienta incredere in ei. E posibil ca nu au primit mesajul iubirii neconditionate. Asigura-te ca ii transmiti copilului tau acest mesaj si in paralel fa o discutie cu el despre ce a facut: dar tie cum iti place? e cel mai frumos lucru pe care l-ai facut vreodata? ai putea si mai frumos?

Reclame

Un gând despre “Reguli de a-ti lauda copilul ca sa-i fii de folos

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s