Nu-l mai lua in brate, ca se invata!

 Este un sfat din batrani –adica de la babele din neam, atotcunoscatoare- sa nu iei copilul in brate, ca se invata. Intru respectarea acestui edict in termeni moderni, aud despre un tata ca sta langa copil cu castile pe urechi , in timp ce asta micu’plange pana la epuizare. Ca sa se invete sa adoarma neleganat, dar nu singur.

Acum nu e nevoie sa fii doctor in psihologie, ci doar sa ai o inteligenta emotionala dezvoltata la parametri normali ca sa simti nevoia bebelusului de mangaiere si alinare. E adevarat ca tu, adult responsabil,nu vei putea fi acolo de fiecare data sa il alini, dar sa refuzi atentia acum pentru ca nu i-o vei putea oferi candva in viitor e un fel de drob de sare.

bebelus leganat

Niels P . Rygaard, un psiholog danez care a lucrat peste 25 de ani intr-o casa de copii, in cartea sa „Tulburarile severe de atasament in copilarie” descrie importanta stimularii tactile (atingere) si vestibulare ( leganat) in dezvoltarea armonioasa a atasamentului.

„La copil lipsa stimularii( mai ales prin contact fizic si miscarea corpului, cum ar fi leganatul in patut) provoaca depresie. Un simptom al acesteia este tonusul muscular scazut.

Atunci cand bebelusul nu a fost leganat sau atins suficient, nivelul general de activitate a creierului scade. Ritmuri precum ritmul cardiac, respiratia, reglarea temperaturii corpului , atentia, relaxarea profunda si somnul versus starea de atentie sporita, digestia nu se vor stabiliza in timp daca bebelusul este insuficient stimulat.

Atingerea si stimularea vestibulara ( receptorii de echilibru din urechea interna prin leganat) faciliteaza secretia hormonilor de crestere. Nanismul psihosocial poate fi un alt simptom (circumferinta mica a capului, o incetinire a ritmului de crestere).

Lipsa stimularii fizice timpurii si experientele de despartire pot duce la o functie imuna incorecta. Simptomul principal ar fi acela ca bebelusul si copilul mic sunt predispusi la boli de orice fel ( o productie si o diferentiere scazuta a celulelor T).”

Este prea mult ca un bebelus sa fie privat de prezenta mamei sale timp de 14 zile consecutive in primul an de viata. Viitorii adulti sunt pasibili de a dezvolta tulburari de atasament manifestate prin comportamente antisociale, cu determinare in copilaria mica.

„Una dintre cauzele comportamentului social dezorganizat este lipsa unei ingrijiri continue si empatice la varste mici, a hranirii si a stimularii de catre unul sau doi adulti pana la varsta de doi ani.

Pietrele de temelie pentru capacitatile emotionale si sociale trebuie asezate inainte de varsta de doi ani. Daca acest lucru nu se intampla, exista posibilitatea ca dezvoltarea sa fie intarziata, intarziere ce nu se reflecta si in alte arii ale dezvoltarii, precum dezvoltarea motorie sau a capacitatilor intelectuale.In cea mai rea situatie- cea a psihopatului inteligent- acesta poate deveni broker sau medic de succes, dar este foarte probabil ca va ruina multe companii sau va gresi profesional fara a fi afectat in vreun fel de acest lucru.

Cauzele apar mult mai devreme decat simptomele privarii de contact.

E posibil sa incerci sa inveti un copil de 5 ani notiuni de comportament social folosind metode aplicabile copiilor de 5 ani, ca de exemplu apel la constiinta sau persuasiune, insa acest copil nu are, din punct de vedere emotional, mai mult de 1 an si, prin urmare, va raspunde negativ sau nu va raspunde deloc eforturilor tale. El nu intelege continutul comunicarii. Pentru a-si dezvolta abilitati sociale complexe, copilul are nevoie de o baza solida in primii ani ai dezvoltarii sale.

Prin abilitati sociale intelegem calitati precum empatia, rabdarea,curiozitatea, relatii de prietenie si intimitate, tolerarea frustrarii.”

Cunosc persoane adulte care au fost lasate sa planga in patut in copilarie pentru simplul motiv ca mama trebuia sa se ocupe si de treburile casei, persoane cu un comportament social mai mult decat adecvat. Cartea lui Niels P. Rygaard se refera la acele tulburari severe care se dezvolta la copii institutionalizati prin lipsa cronica a contactului. Cu toate acestea, legatura dintre atingere/leganat si bazele atasamentului ramane valabila, iar indemnul meu este sa va luati copiii in brate si sa ii alinati atunci cand puteti face asta.

sursa foto: http://www.bebelu.ro

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s