Cum sa comunicam ca sa ne conectam

” Cea mai mare problema de comunicare este ca nu ascultam sa intelegem, ci pentru a da replica” , zice o vorba inteleapta. Adica nu facem ascultare activa, si prin urmare nici nu ne conectam la interlocutor.

Un apogeu al acestui tip de comunicare viciata l-am atins cu cineva care mi-a intrerupt o idee de 3 ori pentru a completa raspunsul- de fiecare data gresit, fix nu ma gandisem la treaba aia. Rezultatul? M-am simtit epuizata de lupta de a-mi impatasi gandurile. Si frustrata.

Alt exemplu de comunicare defectuoasa, care ma enerveaza, este sa mi se puna o intrebare, sa incep sa raspund, nu apuc sa termin, apoi vine a doua intrebare. Ma pornesc sa raspund, nu termin, vine a treia intrebare si tot asa de cateva ori, pana incep sa ma intreb unde este reflectorul care ar trebui sa ma orbeasca, caci ma simt ca la interogatoriu. Pot sa inteleg nerabdarea de a afla cat mai multe informatii, doar ca nu chiar la afla in felul asta.

images

Un exercitiu pe care il folosesc in terapia de cuplu este sa rog un partener sa ii povesteasca celuilalt, timp de 10-15 minute, ce a facut intr-o zi pe care nu au petrecut-o impreuna. Sunt foarte multe detalii care pot fi surprinse in 10-15 minute, de la drumul cu masina pana la o anumita destinatie, la ce a gandit in timp ce mergea acolo, cum a decis ce si unde sa manance si tot asa. Partenerul care asculta va trebui sa reproduca cat mai fidel povestirea si nu il va intrerupe pe cel ce povesteste cu nici o intrebare.

10 minute povesteste un partener un episod din viata lui, apoi celalalt repovesteste ce a auzit si apoi inverseaza rolurile. Si toata treaba asta dureaza cat o sedinta, fiind un exercitiu de ascultare activa pe care sa o foloseasca si atunci cand atmosfera este incinsa si ar urma o cearta.

Este adevarat ca mintea femeilor si mintea barbatilor functioneaza diferit, femeile vor sa povesteasca pentru a se elibera si cauta alinare, barbatii cauta si ofera solutii, ei sunt pragmatici.Dar o data ce stii lucrurile astea, din iubire pentru celalalt, este usor sa te pliezi pe necesitatile momentului.

Citeam un studiu care zicea ca este foarte importanta in cuplu conectarea in momentele de bucurie. Sunt 4 variante de reactie a unui partener la bucuria celuilalt: bucuros-incurajator, bucuros-pasiv, suparat-pasiv si suparat-descurajator.De exemplu, unul dintre parteneri a obtinut jobul mult visat si vine sa-si anunte victoria. Celalalt poate spune :

1.Bravo, povesteste-mi cum s-a intamplat!

2.Bravo, vrei sa iesim cu Popestii?

3.Aham ( si continua sa butoneze telefonul)

4.Si asta inseamna ca trebuie sa pleci in delegatii si eu sa stau singur (cu copiii) in week-end-uri?

Evident varianta 1 deschide posiblitatea celei mai bune conectari, conectare care se poate face in acelasi mod si vis-a vis de elemente neutre: sotul ii poate arata sotiei o pasare albastra pe un gard, iar aceasta poate privi curioasa si poate face o remarca din care sotul sa inteleaga ca a fost important si pentru ea sa vada ce a vazut el. Sotia poate raspunde ” da, curios lucru, nu am mai vazut prin zona noastra o asemenea pasare” . Dupa cum ar putea foarte simplu sa refuze conectarea: ” eu am o groaza de treaba si tie iti arde de pasari pe garduri, in loc sa ma ajuti” .

 

sursa foto: http://www.gandireperformanta.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s