Caracter vs temperament- ce educi ?

Temperamentul este latura dinamico-energetica a personalitatii. Hipocrate imparte temperamentele in 4 clase: coleric, sangvinic, melancolic si flegmatic. Pe coleric il recunosti dupa izbucnirile sale de manie, necontrolate, jignitoare; odata ce s-a racorit, se intoarce cu 180 de grade de zici ca nici n-a fost.Sangvinicul este vioi, mobil, flexibil.Melancolicul este trist, deprimat, are o fire inchisa. Flegmaticul este echilibrat, lucid, rece.

Temperamentul este innascut, el poate fi usor modelat de caracter, dar asta la un adult.Sa-i ceri unui copil zvapaiat – adica energic- sa stea locului, ca asa e bine si frumos si civilizat inseamna sa ii ceri sa fie altcineva. E un abuz. Ca si cum te-ar pune cineva sa dormi cu sila cand tie nu ti-e somn.

Copiii hiperkinetici pot fi copii supradotati, este nevoie ca adultii sa ii ajute sa isi descopere acel talent special in loc sa le puna diagnosticul de ADHD. Iar extra energia canalizata in diverse activitati fizice, le va crea o baza pentru activitati sportive ulterior, in viata de adult. Se intampla frecvent ca cei mici sa isi poata concentra mai usor atentia in timp ce fac o alta activitate- dau din picior, coloreaza, topaie. Exista o explicatie: un sistem de control permite creierului sa fie atent la cel mai important stimul la un moment dat: daca ii ceri unui copil energic sa te asculte cu mainile la spate isi va mobiliza toate resursele sa isi tina mainile la spate  si nu va mai auzi si ce ii spui.

Pe de alta parte, un copil linistit devine o provocare pentru parinti in masura in care, nepretinzand atentie, acestia isi vad de treburile care sunt mai stringente si nu mai apuca sa il stimuleze suficient pentru o dezvoltare armonioasa.

Caracterul este latura relational-valorica a personalitatii. Nu  este innascut, se defineste prin valorile dupa care se calauzeste individul, este o instanta de control a temperamentului.  In popor, cand spui ca un om are caracter , te referi de regula la faptul ca este un om integru, in care poti avea incredere. Caracterul se refera si la bune maniere -formule de politete, salut- dar si la onestitate, punctualitate, capacitatea de organizare, abilitati de relationare.

9-months-223

Si pentru ca a venit vorba de abilitatile de relationare, ele se invata, da. Doar ca nu asa de repede cum si-ar dori parintii. Un anumit tip de neuroni- neuronii oglinda-  responsabili cu empatia, se dezvolta in proportie de 80% in jurul varstei de 4 ani. Pana atunci astia micii se tot bat pe jucarii in parc. Si pe tine, parintele, te tot trec transpiratiile ca nu se poarta civilizat. E si mai rau daca percepe vreo concurenta in zona: cand un copil merge in vizita la altul de acelasi sex , e foarte posibil sa iasa cu jumuleala zdravana daca cel vizitat are mai putin de 3 ani.

In concluzie: asigura-te ca educi elemente ale caracterului si ca te inarmezi cu suficienta rabdare pana cand apuci sa vezi roadele muncii tale!

 

sursa foto: http://www.opiniatimisoarei.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s