Vrajitoarea Winnie (poveste pentru parintii care isi vor copilul intr-un anumit fel)

Povestea asta este pentru toti aceia care vor sa transforme pe altcineva, ori ca e vorba de copil, ori de mama, sot sau chiar pentru terapeutii care sufera de „boala terapeutului”, aceea de a face bine cu de-a sila.

Colectia povestirilor despre Winnie este disponibila in limba engleza, editata de Oxford University Press.

20160307_193208

Asadar traducerea :

„Vrajitoarea Winnie locuia intr-o casa neagra in padure. Casa era neagra si pe dinafara si pe dinauntru.Covoarele erau negre. Scaunele erau negre. Patul era negru si avea cearsafuri negre si paturi negre.Chiar si baia era neagra.

Winnie locuia in casa ei neagra cu motanul ei, Wilbur. Si el era tot negru. Si asa au inceput problemele.

Cand Wilbur statea pe un scaun cu ochii deschisi, Winnie putea sa il vada. Ii putea vedea ochii. Dar cand Wilbur inchidea ochii si se culca, Winnie nu mai putea sa-l vada, asa ca se aseza pe el.

Cand Wilbur statea pe covor cu ochii deschisi, Winnie putea sa-l vada. Ii putea vedea ochii.Dar cand Wilbur inchidea ochii si se culca, Winnie nu putea sa il vada deloc, asa ca s-a impiedicat de el.

Intr-o zi, dupa o cazatura urata , Winnie a decis ca e timpul sa faca ceva. Si-a luat bagheta magica, a fluturat-o o data si… Abracadabra! Wilbur nu mai era o pisica neagra. Era verde deschis.

Acum, cand Wilbur statea pe un scaun, Winnie putea sa-l vada. Cand statea pe podea, Winnie putea sa-l vada. Si putea sa-l vada cand dormea pe pat. Dar Wilbur nu avea voie sa doarma in pat…asa ca Winnie l-a scos afara. Afara in iarba.

Cand Wilbur era asezat afara in iarba, Winnie nu putea sa-l vada, nici cand avea ochii larg deschisi.

Winnie a venit grabita afara , s-a impiedicat de Wilbur, a facut trei salturi si a cazut intr-o tufa de trandafiri.

20160307_193254 (3)

De data asta, Winnie era furioasa. Si-a luat bagheta magica, a fluturat-o de cinci ori si…abracadabra! Wilbur avea capul rosu, corpul galben, coada roz, mustatile albastre si patru picioare mov. Dar ochii ii erau verzi in continuare.

Acum Winnie putea sa-l vada pe Wilbur cand statea pe scaun, cand era intins pe covor sau cand se tara in iarba. Si chiar si cand era cocotat in varful celui mai inalt copac.

Wilbur s-a urcat in varful celui mai inalt copac sa se ascunda. Arata ridicol si o stia. Chiar si pasarile radeau de el.

Wilbur era nefericit. A stat in varful copacului toata ziua si toata noaptea.

A doua zi dimineata Wilbur era tot sus in copac.Winnie era ingrijorata.Ea il iubea pe Wilbur si nu-i placea ca el sa fie nefericit.

Apoi Winnie a avut o idee. Si-a fluturat bagheta magica si abracadabra! Wilbur era din nou o pisica neagra. A coborat din copac, torcand.

Apoi Winnie si-a fluturat bagheta ei magica din nou, din nou si din nou.Abracadabra! Acum , in loc de o casa neagra, ea avea o casa galbena, cu acoperisul rosu si cu usa rosie. Scaunele erau albe cu perne alb cu rosu. Covorul era verde cu trandafiri roz.Patul era albastru , cu cearsafuri alb cu roz si paturi roz. Baia era de un alb stralucitor.

Acum Winnie putea sa-l vada pe Wilbur oriunde statea.”

 

In terapie metaforele nu se explica clientilor, asa incat fiecare sa isi gaseasca propria interpretare. Cand un client enervat si-a intrebat terapeutul de ce nu ii explica niciodata metaforele, acesta i-a raspuns ca ar fi ca si cum i-ar da mancarea mestecata de el mai intai.

Dar acum nu suntem in terapie, asa ca imi permit sa-ti spun morala pe care am gasit-o eu:

-daca incerci sa il schimbi artificial -pentru ca asa iti serveste intereselor tale- pe cel pe care il iubesti, tot ce vei reusi va fi sa il faci nefericit

-iubirea este salvatoare: din iubire pentru o fiinta, personajul nostru a iesit din „doliu”- totul negru- si si-a colorat viata

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s